De titel van dit stukje digitaal geschreven tekst is wellicht enigszins verwarrend, begrijpelijk.
Toch zijn er een aantal bijzondere overeenkomsten in beleving, passie en geschiedenis tussen beide dranken.

Tijdens het leren (noem het gerust buffelen) voor het behalen van mijn Wijnbrevet, kwam ik er achter dat de passie die de wijnboeren hebben voor hun wijnstokken, de productie van de wijnen en de trots op het (natuur) product wat zij maken, overeenkomt met de passie en trots van de mensen op de distilleerderijen die ik heb mogen bezoeken.

Ook het genieten, proeven en evalueren van datgene wat als eindproduct in de fles komt, is iets wat beide werelden aan elkaar verbindt.
Daarnaast is de trots op de herkomst, vaak de plek waar een groot deel van de stamboom geboren is, iets wat je in zowel de wijn,- als whiskywereld terug ziet!

En waar het bij wijn vaak gaat over de gebruikte druif/ druiven en de terroir (grondsoort), zien we dat het bij whisky toch vooral gaat over het feit of de whisky wel of niet peated is, hoe lang de whisky op vat heeft gelegen en welke finish een whisky heeft genoten.

Kort door de bocht zijn het, uiteraard, erg verschillende dranken en eigenlijk ook gewoon twee verschillende werelden, maar hebben ze, en daarmee ook de makers en drinkers/ liefhebbers, meer met elkaar gemeen dan je op het eerste oog zou zeggen: “there is more, then meets the eye”!

Om dit stuk in alle eerlijkheid af te sluiten, ben ik nog steeds verre van een liefhebber van wijn…. Maar zeker wel gegrepen door de prachtige wereld die schuilgaat achter de flessen rood, wit, rosé of bubbels.

Zoals gezegd, wijn is niet mijn ding, dus ik pak een heerlijke dram en ga ervan genieten! Maar wel eentje met een red wine cask finish 😉

Slainthe