In de wijnwereld is het een bekend fenomeen, het zogenoemde “pairen” van wijn en spijs. Hierbij wordt er gekeken naar kwaliteitseten, gecombineerd met bijpassende wijnen.
De meeste, gerenommeerde, restaurants hebben dergelijke avonden en ook in de opleiding tot sommelier is hier erg veel aandacht voor.

Het combineren van Whisky & Food, foodpairing, is lang een onbekende factor geweest. De combinatie van ons favoriete levenswater met bijpassende gerechten, of vice versa, is echter in opkomst en met reden!

Het brede palet aan Whisky’s biedt legio mogelijkheden om te combineren met zowel voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en uiteraard een goede bak koffie.

Enige tijd geleden, terwijl we genoten van een fijn glas single malt, kreeg ik de kans om de samenwerking aan te gaan met een kundig chef kok en mogen we op een prachtige locatie (met open vuur, waarop het voedsel live bereid wordt) een Whisky foodpairing gaan organiseren.
Een mooie kans en wat een uitdaging!

Het is waarschijnlijk wel voor te stellen dat alle opties voor ons open lagen en we goede, gedegen en afgewogen beslissingen mochten gaan maken. Als eerste hebben we gekozen voor de aftrap door de Chef met het maken van een prachtig menu. In dit menu zitten diverse lokale en speciale ingrediënten en in combinatie met de live bereiding is dit iets waarvan mijn hart sneller gaat kloppen!

Vervolgens was het aan mij, en aan mijn whisky-contacten (ik mag inmiddels rustig zeggen: Whisky vrienden) om de juiste Whisky’s te vinden om een gerecht naar een nog hoger plan te tillen. Een prachtige zoektocht waarbij we enerzijds keken naar gelijkwaardige smaken bij elkaar te zoeken, maar zeer zeker ook gezocht hebben naar contrasterende smaken. En het is gelukt!
Na de zoektocht en diverse, opbouwende, gesprekken over smaak en beleving hebben we een prachtig menu en een avond vol beleving, weetjes en genieten in elkaar gezet.

Voor de lezers van dit blog…. Een kleine sneak preview: Een prachtig Lamsrack van lokaal gefokte lammeren, gemarineerd in een kruidige marinade met Lagavulin 8 year old.
Geserveerd met een SMWS botteling van een mooie 11 jaar oude Linkwood, met als uitdagende naam: a sweet tongue twister.

Voor meer informatie/ aanmelden: info@activiteitendekapschuur.nl 0599 638801
Voor de chauffeurs: een drivers package (de whisky’s mee naar huis) is beschikbaar, daarnaast is overnachten op de locatie een mogelijkheid (kijk hiervoor op: www.campingdekapschuur.nl
De geplande data: 10 Februari en 24 Maart
(neem voor alternatieve data of een groepsavond, even contact met mij op)