De regen klatert tegen de ramen en het ziet er naar uit dat de donkere wolken nog een tijd lang geen ruimte gaan maken voor de zon, prachtig weer om voor de open haard te genieten van een goed glas whisky en alle tijd om eens te mijmeren over de eerste, echte, ontmoeting met dit fijne en complexe distillaat.

En ja, ik had in de jeugdige jaren al de nodige whisky-cola’s genuttigd en zelf al wel eens een pure whisky gehad. Dit laatste was vooral een teleurstellende en vieze ervaring, niet echt voor herhaling vatbaar. 

Tot het moment waarop ik als 22-jarige kerel te vroeg in onze stamkroeg aankwam, in ieder geval een half uurtje eerder dan de rest van de vriendengroep. Het besluit om alvast even aan de bar te gaan zitten was snel genomen en naast mij zat een manspersoon die mij vriendelijk aankeek en aan de barman vroeg om “nog zo’n fijne whisky”. 

Na een blik vol afgrijzen en mijn, ietwat onsubtiele, opmerking dat je daarmee vooral heel goed het toilet kan reinigen werd ik onderzoekend aangekeken en werd de vraag “wat ik dan zoal voor whisky geproefd had” aan mij gesteld.

Na enig aarzelen kwam ik er op uit dat het vooral erg goedkope blends waren geweest en met name een hele “cheap-ass” fles welke ik als militair had meegenomen uit Duitsland.

De man in kwestie kreeg hierop een forse glimlach en er werd prompt een 2e glas whisky besteld bij de barman. Ik moest beloven dat ik dit glas in alle rust zou drinken en ik kreeg een uitleg over de Glenfiddich 15 jaar oud die inmiddels voor mijn neus stond. Zo leerde ik in korte tijd en grote lijnen de herkomst van de whisky, iets over het vat waarop deze whisky had mogen rusten en het feit dat het distillaat er minimaal 15 jaar over had gedaan om uiteindelijk in het glas voor mij te eindigen.

Met gepast respect voor zowel de man naast mij, als ook de whisky in het glas ben ik eens rustig gaan proeven en toen werden de problemen opeens heel groot! Het was heerlijk, de fruitige tonen, het verhaal erachter en het feit dat de whisky zo lang geleden gemaakt was en ik er nu van mocht genieten maakten de ervaring compleet!

De zogenoemde problemen zijn natuurlijk te betwisten en bestaan vooral uit het regelmatig aanschaffen van heerlijke flessen, vele uren ronddwalen op forums, het aanschaffen en lezen van whisky-boeken, het reizen naar Schotland, bezoeken aan distilleerderijen en bovenal proeven en genieten.

Terug in het heden besef ik mij dat ik de beste man nog steeds dankbaar ben en genietend van een Glenfiddich 18 jaar oud ben ik des te gelukkiger met de ervaring van toen en het feit dat ik de wondere wereld van de whisky als mijn hobby mag beschouwen.